FWIT 2010

Aviation news
Plaats reactie
cruisecontrol
Cornfield ranger
Berichten: 391
Lid geworden op: 28-10-2008 12:05

FWIT 2010

Bericht door cruisecontrol » 18-05-2010 18:37

Buitenlandse oefenvijanden bezoeken vliegbasis Leeuwarden
LEEUWARDEN - De vliegbasis Leeuwarden is tot en met november het toneel van de opleiding van F-16-vliegers tot wapeninstructeurs. Deze militaire training brengt ervaren F-16-vliegers volledig op de hoogte van de systemen en wapens aan boord van een F-16 met Mid Life Update, aldus de luchtmacht. Voor de training komen ook buitenlandse oefenvijanden naar Leeuwarden.

Aan de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) doen dit jaar vijftien cursisten mee uit de NAVO-landen Nederland, Noorwegen, België, Denemarken en Portugal. De deelnemers krijgen te maken met een ‘Air tot Air’-fase en een ‘Air to Surface’-fase.

Het praktische deel van de ‘Air tot Air’-fase begon maandag (17 mei) en duurt tot 30 juli. Om de cursisten van oefenvijanden te voorzien, komen tussen 21 en 25 juni twee Eurofighters naar Leeuwarden. Tussen 12 en 30 juli bestaat de vijand uit enkele F-15’s van de Engelse RAF-basis Lakenheath. De oefeningen vinden voor het grootste gedeelte plaats boven zee, zo meldt de luchtmacht.

Vanwege de FWIT maken gedurende de oefening twee keer per dag twaalf F-16’s van de Friese vliegbasis gebruik.

De trainingsfase waarin gronddoelen worden aangevallen, vindt dit jaar in het Portugese Monte Real plaats.


Bron:Luchtvaart nieuws
Oproep: Heb je zelf nog mooie foto's of oude en nieuwe logjes van de range, plaats ze gerust op het forum, dit wordt erg op prijs gesteld :lol:

cruisecontrol
Cornfield ranger
Berichten: 391
Lid geworden op: 28-10-2008 12:05

Bericht door cruisecontrol » 28-05-2010 22:30

F-16 wapeninstructie op Vliegbasis Leeuwarden
LEEUWARDEN - Vijftien cursisten uit verschillende NAVO-landen volgden de afgelopen week op de Vliegbasis Leeuwarden de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT), die ervaren F-16 vliegers opleidt tot wapeninstructeur. Vanwege de training, die tot en met eind november duurt, doen de komende tijd zowel 2 Eurofighters als een aantal F-15's de Nederlandse vliegbasis aan.


Tijdens de opleiding leren de wapeninstructeurs alles over de systemen en wapens aan boord van de opgewaardeerde, de zogenoemde Mid Life Update, F-16 en de hiervoor benodigde tactieken. De geslaagde instructeur kan vervolgens zijn kennis delen met de minder ervaren vliegers van zijn squadron. Aan de training nemen vliegers deel uit 5 landen: Nederland, Noorwegen, Belgie, Denemarken en Portugal.

De training bestaat uit een 'Air to Air' en een 'Air to Surface' fase. Beide fases kennen een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens de 'Air to Air' fase wordt ingegaan op het gebruik van de F-16-wapens tegen luchtdoelen, vijandelijke vliegtuigen. In het 'Air to Surface' deel worden de wapens tegen gronddoelen behandeld.

De 'Air to Air' fase vindt plaats op Vliegbasis Leeuwarden en duurt tot en met 30 juli. In deze periode wordt de vliegbasis een aantal keren bezocht door buitenlandse vliegtuigen die fungeren als oefenvijand. Van 21 tot 25 juni fungeren 2 Eurofighters als oefenvijand en van 12 tot 30 juli komen enkele F-15's van de Britse luchtmachtbasis Lakenheath. De oefeningen vinden voor het grootste gedeelte plaats boven zee.

De 'Air to Surface' fase vindt dit jaar van 23 augustus tot en met 26 november plaats vanaf Monte Real in Portugal. De belangrijkste reden hiervoor is de export van geluid in combinatie met de aanwezigheid van een geschikt oefenterrein voor het afwerpen van bommen. Naast het reguliere vliegprogramma van de F-16's vliegen de komende tijd tweemaal per dag 12 F-16's van Vliegbasis Leeuwarden voor de FWIT.


Bron: Luchtvaart nieuws.nl
Oproep: Heb je zelf nog mooie foto's of oude en nieuwe logjes van de range, plaats ze gerust op het forum, dit wordt erg op prijs gesteld :lol:

Plaats reactie