F-16’s Volkel opgestegen voor vliegtuigonderschepping

Aviation news
Plaats reactie
cruisecontrol
Cornfield ranger
Berichten: 391
Lid geworden op: 28-10-2008 12:05

F-16’s Volkel opgestegen voor vliegtuigonderschepping

Bericht door cruisecontrol » 20-06-2010 21:37

F-16’s Volkel opgestegen voor vliegtuigonderschepping
20 juni 2010, 10.04 uur

Twee F-16-jachtvliegtuigen J-005 "AG01" & J-009 "AG02" van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanochtend vanaf Vliegbasis Volkel opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen, waarmee geen radiocontact was tijdens de vlucht. Het ging om een Airbus 321 die vanuit oostelijke richting onderweg was naar Dublin.

De F-16’s werden, na diverse pogingen om contact te maken met het vliegtuig, onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM) op het toestel afgestuurd om het toestel te identificeren en contact te maken. Bij het binnentreden van het Nederlandse luchtruim nam het toestel alsnog contact op, waarna de F-16´s terugkeerden naar de vliegbasis.

Snel inzetbaar
Het was de eerste keer dit jaar dat de F-16's opstegen om een vliegtuig te onderscheppen. Vorig jaar gebeurde dit 6 maal.

Voor de bewaking van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het AOCS NM. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s.


Bron: Mindef.nl
Oproep: Heb je zelf nog mooie foto's of oude en nieuwe logjes van de range, plaats ze gerust op het forum, dit wordt erg op prijs gesteld :lol:

Plaats reactie